UNUD Open Repository

UNUD Open Repository provides access and discovery to the University of Udayana publications and digital collections. It contains digitized and digital version of theses, dissertations, research reports, and articles produced by academic communities in this university.

Restoran Aneka Boga Bali di Denpasar, Bali. Kasus Studi - Suatu Konsep Perancangan Restoran Dalam Pendekatan Hospitality

Dr. Ir. IDA BAGUS GDE WIRAWIBAWA, MT, IDA BAGUS GDE WIRAWIBAWA (2016) Restoran Aneka Boga Bali di Denpasar, Bali. Kasus Studi - Suatu Konsep Perancangan Restoran Dalam Pendekatan Hospitality. Jurnal Arsitektur , 4. ISSN ISSN:9 772338 505750

[img] Archive
9782ff9420d8c74342d508de304b0c19.pdf

Download (1MB)

Abstract

ABSTRACT Foods is one of the basics human needs in this period have a lot of varieties depends on its regional location. Bali island well known by its arts and culture also have his own special foods. For example of Balinese food is betutu chicken, lawar, sate, pepes, and many more can be a cultural legacy that we must preserve and develop so its shall not disappear and can challenge others international restaurant in Bali. One of the best way to preserve is to develop all of Balinese foods into a places that called speciality restaurant that able to became a competitor with others restaurant. Restaurant must be developed with hospitality design inside of it so it can preserve humble and good ambience. Furthermore, hospitality in building must be integrated with Balinese building concept for the best and the style of building can be came a post modern style. Restaurant supported with performing stage for Balinese dance and music to present a performance for restaurant visitor. Restaurant planning should have its own unique identity that have difference between others restaurant. Difference between others restaurant makes its own speciality and can increase the selling rate of the foods. Keywords: food, restaurant, hospitality, bali ABSTRAK Pangan merupakan salah satu kebutuhan dasar manusia yang pada zaman ini memiliki beragam jenis masakan sesuai dengan dimana daerah itu berada. Pulau Bali sebagai contohnya merupakan daerah yang terkenal dengan budayanya dan juga memiliki masakan khas tersendiri. Beberapa contoh dari masakan khas Bali seperti ayam betutu, lawar, olahan sate dan pepes, dan yang lainnya dapat menjadi suatu warisan kebudayaan yang harus dijaga dan dikembangkan agar tidak pudar serta mampu bersaing dengan masakan-masakan dari daerah lain yang sudah banyak terdapat di Bali. Salah satu cara untuk mempertahankan masakan khas Bali adalah mengembangkan masakan tersebut kedalam sebuah wadah berupa restoran yang dirancang untuk mampu bersaing dengan restoran lainnya. Restoran dapat berkembang dengan pesat apabila menerapkan rancangan dengan konsep hospitality di dalamnya agar dapat memberikan nuansa hangat dan nyaman. Konsep hospitality yang melekat pada restoran tidak lepas dari arsitektur Bali yang mampu bersaing dengan restoran lainnya sehingga langgam arsitektur yang dipergunakan adalah langgam post modern. Restoran juga akan dilengkapi dengan fasilitas panggung yang dapat menampilkan pementasan tari-tarian maupun gambelan khas Bali untuk menghibur pengunjung. Perancangan desain restoran juga harus memiliki identitasnya tersendiri atau memiliki keunikan yang berbeda dengan restoran lainnya sehingga dapat meningkatkan nilai jual dari sebuah restoran. Kata Kunci: makanan, restoran, hospitality, bali

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: -
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Education
Depositing User: Mr. Repository Admin
Date Deposited: 07 Jun 2016 21:58
Last Modified: 21 Jun 2016 05:58
URI: http://erepo.unud.ac.id/id/eprint/3040

Actions (login required)

View Item View Item